Zonnepanelen
op uw woning?
Met de huidige energieprijzen zijn zonnepanelen voor veel mensen ineens een serieuze overweging geworden. De overheid gooide met de aankondiging de salderingsregeling te willen afschaffen, voor veel mensen roet in het eten. Gelukkig is deze gedachte door de eerste kamer verworpen en blijft de salderingsregeling zoals we hem kennen voorlopig bestaan.Â
Wij begrijpen dat u de ontwikkelingen op de zonnepanelenmarkt niet altijd bij kan houden met de snelheid waarin deze sector zich ontwikkelt. Daarom hebben wij dat voor u op een rijtje gezet. Heeft u vragen over de levering en aanschaf van zonnepaneleninstallaties? Lees meer over in de kennisbank.
Klimaatdoelen
Het klimaat is een terugkerend thema in nieuwsberichten. In december 2020 hebben de regeringsleiders van de EU afgesproken in 2030 te streven naar een CO2-reductie van 49% ten opzichte van 1990, in 2050 moet dit zelfs een reductie van 95% worden. Zonnepanelen spelen hierbij een essentiële rol. Om in 2030 de klimaatdoelen te kunnen behalen wil Nederland 70% van alle elektriciteit opwekken met zonnepanelen op daken en in zonneparken, ofwel windturbines op zee of op land. In 2018 kwam 7,2% van alle energie uit deze duurzame bronnen, terwijl de vraag naar elektriciteit toeneemt. Er valt dus nog veel winst te behalen.
Is mijn dak wel geschikt voor zonnepanelen?
Wij denken natuurlijk graag met u mee of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Hierbij kijken we naar:Hellingshoek
De optimale hellingshoek van uw dak is ongeveer 35%. Hoewel de hellingshoek van een dak invloed heeft, kan zelfs een heel steil dak of minder steil dak nog heel rendabel zijn. Meestal heeft een iets steiler of platter dak ongeveer een rendementsverlies van minder dan 10%.
Ligging
Een tuin op het zuiden is voor velen ‘het’ ideaal. Wat betreft zonnepanelen is een dak op het zuiden net zo ideaal. Maar bij een (zuid)-oost en (zuid)-west ligging zijn zonnepanelen nog steeds interessant, gemiddeld heeft dit een 5-15% lagere opbrengst.
Ruimte op het dak
Per dak kunnen wij inmeten hoeveel panelen hier op passen. Vaak kan Ceylan dit online al goed bekijken. Eventuele obstakels zoals schoorstenen of dakkapellen zijn niet altijd goed zichtbaar online. Dus mocht u foto’s van uw dak kunnen meesturen, heel graag! Elk type paneel heeft zijn eigen formaat. Afhankelijk van uw dak en uw wensen doet Jonathan een voorstel voor type panelen en omvormers.
Inval schaduw
Er zijn verschillende typen zonnepanelen systemen te verkrijgen. Bij schaduw adviseren we een zonnepanelensysteem met optimizers. Bij een systeem zonder optimizers levert het systeem zoveel WP per paneel als de zwakste schakel (zwakste paneel). Als alle panelen gedurende de hele dag in de zon liggen is dit geen enkel probleem.
Bij een systeem met optimizers wordt elk paneel wordt gekoppeld aan een optimizer, zo kan elk paneel individueel zijn eigen maximale capaciteit opwekken, ook als het paneel (tijdelijk) in de schaduw ligt. Dit heeft dan geen invloed op het rendement van de overige panelen.
Ceylan kijkt graag met u mee wat de mogelijkheden zijn.
Hoeveel panelen heb ik nodig voor mijn totale verbruik?
Dat is afhankelijk van uw jaarlijks energieverbruik. Denk hierbij ook aan de toekomst. Gaat u elektrisch rijden of overweegt u een warmtepomp aan te schaffen? Dan zult u meer energie gaan verbruiken. Koop dan bij voorkeur alvast een grotere installatie, want bijplaatsen van panelen is relatief duur.
Wilt u weten hoeveel een/uw elektrische auto verbruikt? Lees meer.
Wilt weten hoeveel energie u verbruikt met een warmtepomp? Lees meer.