Saldering zonnestroom blijft van kracht

5 februari 2024

4 juni 2024

Afschaf salderingsregeling verworpen door de eerste kamer

Lees hier verder over de laatste ontwikkelingen

Het voorstel van demissionair minister Jetten om de salderingsregeling voor zonnestroom af te schadden is verworpen door de eerste kamer.

Er is geen meerderheid om de gunstige regeling vanaf volgend jaar af te bouwen. De twee grootste fracties, BBB en Groenlinks-PVDA willen de maatregelen behouden, net als PVV SP en JA21. Concreet betekent dit dat je de opgewekte stroom, wat in de zomer aanzienlijk meer zal zijn dan in de winter, weggestreept kan worden tegen de duurdere stroom die je in de winter weer moet afnemen. Is dit besluit dan helemaal van tafel? Nee. En dat kan ook niet. Door de toename van zonnepanelen zijn er meer pieken en dalen in het aanbod van elektriciteit. De energiesector juicht het afschaffen van de regeling dan juist wel toe, want het kost hen veel geld om het energienet in balans te houden. Tekke Panman van de BBB roept dan ook op eerst de netcongestie aan te pakken voordat de salderingsregeling afgeschaft wordt. Dat het laatste woord hierover nog niet gezegd is, is ons duidelijk. Die onzekerheid juichen we niet toe. Wel is Samen Solar er van overtuigd dat u zo lang het kan moet profiteren van deze gunstige regeling. Interesse wat de salderingsregeling precies voor u kan doen? Lees hier verder!




Hoewel de formerende partijen besluiten dat de salderingsregeling alsnog verdwijnt, schrijft Techniek Nederland aan Jetten dat investeren in zonnepanelen nog steeds lonend zijn. Zo kopt de NOS op dinsdag 7 Mei dat zonnepanelen nog altijd zeventien jaar gratis stroom leveren. Milieu Centraal berekende dat mensen hun zonnepanelen mét terugleverkosten in zo'n acht jaar terug verdienen. Zonder terugleverkosten was dit vijf jaar. Aangezien panelen minimaal vijfentwintig jaar meegaan, heb je dus alsnog zeventien jaar gratis stroom. Bovendien ben je niet afhankelijk van een grillige energiemarkt. Je wekt je eigen groene stroom op, wat goed is voor klimaat en portemonnee.

Installateurs van zonnepanelen vrezen voor faillissement nu de vraag naar zonnepanelen afneemt. Techniek Nederland wijt deze daling grotendeels aan het "jojo beleid" van de overheid. Bedrijven die veel hebben geïnvesteerd in kwaliteit, veiligheid en opleiding van personeel zijn de dupe van de daling van het aantal opdrachten, stelt Techniek Nederland. Techniek Nederland Roept minister Jetten op om actief te blijven benadrukken dat zonnepanelen ook zonder salderingsregeling nog steeds lonend zijn. Niet alleen voor het voortbestaan van de bedrijven, maar ook voor het behalen van de beoogde duurzaamheidsdoelstellingen.