Salderingsregeling 2027

10 oktober 2024

In 2027 wordt de salderingsregeling, die jarenlang een aantrekkelijke stimulans was voor huiseigenaren met zonnepanelen, volledig afgeschaft. Hoewel dit een verandering is die invloed heeft op het financiële voordeel van zonnepanelen, zijn er slimme oplossingen die ervoor zorgen dat zonnepanelen nog steeds een goede investering blijven. Batterijopslag en de blijvende voordelen van zonnepanelen bieden u de mogelijkheid om maximaal gebruik te maken van duurzame energie, ook na de afschaffing van de salderingsregeling.

Wat is de salderingsregeling en wat verandert er?

De salderingsregeling maakt het voor huiseigenaren mogelijk om de overtollige zonne-energie die opgewekt wordt terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Deze teruggeleverde energie kan vervolgens worden verrekend met de energie die op een later moment van het net wordt afgenomen. Dit zorgt ervoor dat veel zonnepaneleneigenaren aan het eind van het jaar lage of zelfs geen energiekosten hebben. Echter, wordt deze regeling afgeschaft vanaf 2027. Vanaf dat moment ontvangt u alleen nog een (veel lagere) vergoeding voor de stroom die u teruglevert aan het net, wat het minder aantrekkelijk maakt om grote hoeveelheden energie terug te leveren.

Zonnepanelen nog steeds een goede investering?

Hoewel de salderingsregeling verdwijnt, blijven zonnepanelen een goede en waardevolle investering voor uw woning. De kosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren sterk gedaald terwijl de technologie hierachter sterk verbeterd is. Zonnepanelen bieden daarnaast nog steeds veel voordelen, met name wanneer de zonnestroominstallatie afgestemd is op uw energiebehoefte.

Waarom zonnepanelen ook na 2027 nog aantrekkelijk Blijven

Lagere energiekosten
Zonnepanelen zorgen voor eigen opgewekte groene stroom, waardoor de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet ook verminderd wordt. Doordat de opgewekte stroom direct verbruikt wordt, koopt u minder stroom in vanuit het net en scheelt dit dus kosten op uw energierekening. Dit is met name voordelig in een tijd waarin de energieprijzen onvoorspelbaar blijven en vaak stijgen.

Waarde van uw woning
Zonnepanelen dragen bij aan een hoger energielabel en daarmee ook een hogere woningwaarde. Woningen met duurzame energieoplossingen worden steeds aantrekkelijker op de huizenmarkt, aangezien kopers steeds meer waarde hechten aan lagere energiekosten en een lagere CO₂-uitstoot.

Bijdrage aan duurzaamheid
Naast financiële voordelen dragen zonnepanelen bij aan een schonere en een duurzame toekomst. Door te investeren in zonnepanelen vermindert u uw CO₂-uitstoot en verkleint u uw ecologische voetafdruk.

Batterijopslag

Met de afschaffing van de salderingsregeling in het vizier wordt het belangrijker om zoveel mogelijk van de door u opgewekte zonne-energie zelf te gebruiken. Een uitstekende manier om dit te doen is door te investeren in een thuisbatterij. Batterijopslag stelt u in staat de overtollige energie die uw zonnepanelen overdag opwekken op te slaan en te gebruiken wanneer u deze daadwerkelijk nodig heeft. Bijvoorbeeld in de avond of op momenten dat uw zonnepanelen minder energie aan het opwekken zijn.

Voordelen van batterijopslag:

Verbruik meer van uw eigen opgewekte zonne-enerige
Zonder batterijopslag wordt doorgaans maar 30% van de energie die uw zonnepanelen opwekken gebruikt en gaat het restant terug het net in. Met een thuisbatterij kunt u dat percentage aanzienlijk verhogen naar ongeveer 60-70%. Hierdoor benut u veel meer van uw eigen opgewekte, duurzame energie wat zorgt voor lagere energiekosten en een hogere efficiëntie.

Altijd zeker van stroom
Een van de grootste voordelen van een thuisbatterij met een back-up functie is de zekerheid dat u altijd toegang heeft tot stroom, zelfs bij een stroomstoring. Zodra er bijvoorbeeld een storing op het elektriciteitsnet is, kan de batterij met de opgeslagen energie zorgen dat uw belangrijkste apparaten in uw woning kunnen blijven doordraaien. Naast de zekerheid die de back-up functie te bieden heeft, geeft het u als huiseigenaar rust als u thuiswerkt of afhankelijk bent van elektriciteit voor essentiële zaken.

Slim energieverbruik
Uw thuisbatterij kan meer doen dan alleen energie opslaan. Het kan uw slimme apparaten, zoals een laadpaal of warmtepomp, efficiënt aansturen wanneer er een overschot aan energie is. Zo kunt u uw elektrische auto opladen of uw woning verwarmen op momenten dat uw zonnepanelen extra energie opwekken, zonder extra kosten.

Kortom

Door zonnepanelen te combineren met een thuisbatterij kunt u uw zelf opgewekte energie optimaal benutten en zo uw onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet vergroten. Daarnaast biedt dit de mogelijkheid om uw energiekosten beter te beheersen. Vooral met het oog op de afschaffing van de salderingsregeling in 2027 is deze combinatie een slimme keuze om te blijven profiteren van duurzame energie. Hoewel de salderingsregeling dan verdwijnt, blijft uw investering in zonnepanelen lonend en bent u beter voorbereid op de veranderende energiemarkt.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van batterijopslag en zonnepanelen voor uw woning? Wij staat klaar om u te adviseren over de beste oplossingen die passen bij uw energiebehoeften en uw toekomstplannen. Zo haalt u ook na 2027 het maximale uit uw duurzame energie!